PASSENGERS

 

 

 

“En toen ging de brug eraf. Voor het laatst heb ik ze gezien, gesproken en een fijne reis gewenst, de passagiers van vlucht MH017 op 17 juli 2014.”

 

Renuka Manisha Virangna Birbal

grondstewardess Malaysia Airlines

 

Hoe ga je verder na het verlies van een dierbare?

 

Op 17 juli 2014 vond één van de ergste vliegtuigrampen in de Nederlandse geschiedenis plaats: het neerhalen van vlucht MH017 van Malaysia Airlines boven Oekraïne. De ramp maakte veel los in Nederland. Renuka, een grondstewardess van Malaysia Airlines die de passagiers incheckte schreef op Facebook een bericht waarin ze op haar eigen manier de ramp verwerkte. Met dit bericht gaf ze, bedoeld of onbedoeld, de nabestaanden een tastbare herinnering mee van één van de laatste momenten van hun dierbaren.

 

Oorsprong korte film Passengers

Het Facebook bericht ontroerde filmregisseur Fokke Baarssen. Na het plotselinge verlies van zijn zusje een jaar eerder, overwoog hij een film over rouwverwerking te maken. De krachtige woorden van Renuka bleven hangen en dienden uiteindelijk als kern voor de film. Een film over hoe een ontmoeting zoveel meer kan zijn dan een knikje of een geautomatiseerde dialoog. Een film over verlies en hoe nu verder.  Passengers kan een mooie rol spelen in het vervullen van de behoefte aan erkenning. Ter nagedachtenis voor iedereen en een monumentje voor alle nabestaanden.

 

Rouwproces

Ruim 2 jaar na de ramp wordt de berichtgeving minder en begint het rouwproces van de meeste mensen pas echt. Uit de gesprekken die Fokke Baarssen en Worldvisuals Film voerden met Slachtofferhulp en nabestaanden bleek des te meer dat er in deze fase net zo goed behoefte is aan aandacht en de mogelijkheid er over te kunnen praten.

  

De makers willen dat de film:

> Ondersteuning biedt bij rouwverwerking voor nabestaanden van de slachtoffers

  MH17.

> Allen die bij deze ramp zijn omgekomen eren met een poëtische film.

> Ondersteuning biedt aan iedereen die een dierbare heeft verloren.

> Het onderwerp bespreekbaar blijft en mensen stimuleert om over hun eigen

  gevoelens van rouw te praten.

> Begrip voor rouwende collega's op de werkvloer bevordert en bespreekbaar maakt.

 

Passengers leunt niet alleen op de actualiteit, maar gaat ook over rouwverwerking in brede zin.

 

Het gewenste eindresultaat is een film van circa 10 minuten waarin de kijker zich in zijn rouw herkent en gesteund voelt door de emoties van de grondstewardess. Haar beleving en meeleven aan de incheckbalie heeft zij weten om te zetten in troostende woorden. De ramp zelf wordt buiten beeld gehouden en wordt ook niet als zodanig benoemd.

  

Bij voldoende financiële zekerheid start de pre-productie in mei 2016. De opnamen  zijn gepland najaar 2016 waarna voorjaar 2017 de postproductie kan worden afgerond.

Het streven is Passengers rondom de onthulling van het herdenkingsbos op Schiphol op 17 juli 2017 voor het eerst te vertonen.

 

De makers: